U bent hier

Nieuwsberichten

verstopping in een ader

Behandelduur idiopathische DVT teruggebracht naar 3 maanden

18 januari, 2021

De NHG-Standaard Diepveneuze trombose en longembolie is geactualiseerd. De behandelduur van een idiopathische diepveneuze trombose (DVT) is teruggebracht van 6 naar 3 maanden. De behandelduur is daarmee even lang als de behandelduur van een secundaire DVT.
Oordruppel

Oordruppel Bacicoline-B weer beschikbaar

15 januari, 2021

De antibioticum-corticosteroid-oordruppel hydrocortison / colistine / bacitracine (Bacicoline-B®) is sinds januari 2021 weer beschikbaar.

WONCA Europe deadline indienen abstracts 1 februari

11 januari, 2021

Het NHG is dit jaar gastheer van WONCA Europe. Het congres vindt online plaats van 6 tot en met 10 juli 2021 en heeft als thema ‘Practising Person Centered Care’. Het is nu mogelijk om abstracts in te dienen. De uiterlijke aanmelddatum om uw onderzoek te delen met Europese collega’s is 1 februari.

NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie

8 januari, 2021

Huisartsen gaan de COVID-19-vaccinaties verzorgen voor bewoners van verzorgingshuizen en kleinschalige woonvormen die bij hen in de praktijk ingeschreven staan, bij een deel van de 60-plussers en bij mensen 60- met medische indicatie.

EKC-basiscursus: LHV Academie en NHG werken samen

7 januari, 2021

Vanaf 1 januari 2021 neemt de LHV Academie het organiseren van de EKC-basiscursussen op zich. Hiervoor zijn de LHV Academie en het NHG een samenwerking aangegaan. Het NHG blijft inhoudelijk betrokken.
vaccinatie

13 januari COVID-webinar: COVID-19-vaccin

7 januari, 2021

Op woensdag 13 januari 2021 om 20:00 organiseert MedischeScholing.nl samen met NHG, LHV, het ministerie van VWS en het RIVM een live webinar voor alle zorgprofessionals. Schrijf u gratis in om u zo goed mogelijk inhoudelijk te laten informeren over de COVID-19-vaccins. Er is mogelijkheid tot accreditatie. U kunt vooraf al vragen stellen en reageren op vragen die reeds door collega's gesteld zijn op het forum. De meest gestelde vragen worden zo veel mogelijk beantwoord tijdens de live-uitzending. Het webinar wordt live vanuit Hilversum uitgezonden en richt zich volledig op zorgprofessionals.

Online NHG-Wetenschapsdag 2021: toepasbare kennis in 2 dagdelen

7 januari, 2021

Als huisartsen kunnen we niet zonder de wetenschap. Daarom zorgen we er als NHG voor dat we nuttig wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk brengen. Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van de NHG-Wetenschapsdag. Dit jaar organiseren wij, samen met de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht, de NHG-Wetenschapsdag op 5 en 11 februari in onze online omgeving. Inspirerend, leerzaam en gewoon vanaf huis of de praktijk.
Laboratorium buisjes in houder

LESA aanvragen laboratoriumdiagnostiek geactualiseerd

6 januari, 2021

De LESA ‘Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek’ is geactualiseerd. Twee hoofdstukken zijn herzien: Neonatale icterus en Overgevoeligheid.

Huisartsen zijn klaar om te starten met COVID-19-vaccinatie

31 december, 2020

Alle voorbereidingen die getroffen konden worden, zijn gereed. De huisartsen zijn klaar om hun bijdrage te leveren aan het vaccineren van een groot deel van de Nederlandse bevolking, en zij starten liever vandaag dan morgen. Het wachten is nu op de concrete leverdatum en exacte hoeveelheid van vaccins. Zodra deze bekend zijn, kunnen huisartsen en hun medewerkers snel aan de slag met selecteren, uitnodigen en praktische voorbereiding.

BioNTech/Pfizer vaccin: relevante informatie voor huisartsen

29 december, 2020

Het BioNTech/Pfizer vaccin (merknaam Comirnaty), wordt medio januari ingezet om zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning op centrale locaties te vaccineren. Om u voor te bereiden op mogelijke vragen van uw patiënten, vindt u in dit nieuwsbericht een samenvatting van de op dit moment bekende informatie over het BioNTech/Pfizer vaccin.

COVID-19-vaccinatie (Update)

23 december, 2020

Al enige tijd werken NHG, LHV, RIVM, DVP en SNPG in overleg met het ministerie van VWS aan het mogelijk maken van de COVID-19-vaccinatie. Nog niet alles is duidelijk en we zijn samen met de LHV volop bezig met allerlei zaken die u straks nodig heeft om dit in goede banen te leiden. In dit bericht informeren wij u daarom over wat u van ons kunt verwachten om u zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat.
ICPC

ICPC-3 gepubliceerd

22 december, 2020

Op 15 december jl. is de derde versie van de ICPC gepubliceerd door het ICPC-3 Consortium. Het Consortium, waar het NHG lid van is, heeft de afgelopen drie jaar intensief gewerkt aan deze nieuwe versie. In de ICPC-3 zijn belangrijke verbeteringen, wijzigingen en uitbreidingen doorgevoerd.

WONCA 2020 impressie, save the dates WONCA 2021

22 december, 2020

Van 16 tot 19 december vond de WONCA Europe 2020 plaats die aanvankelijk fysiek in juni in Berlijn zou plaatsvinden. De opzet van het programma bleef hetzelfde, maar het evenement was geheel online. Hoe was de volledig virtuele conferentie die je volgt vanaf huis? Succesvol en leerzaam, volgens NHG-adviseur Jako Burgers. Lees hier zijn impressie.
Foto van het coronavirus

COVID-19 laatste update 22 december

22 december, 2020

In dit nieuwsbericht vindt u de laatste updates over het coronavirus/COVID-19 die van belang zijn voor de huisartspraktijk. In het NHG-dossier Coronavirus vindt u adviezen die behulpzaam kunnen zijn in de dagelijkse praktijk van de huisarts. Voor vragen van het publiek verwijzen wij u naar Thuisarts.nl en het landelijke informatienummer 0800-1351.

Waarschuwing voor medicatiebewakingssystemen die gebruik maken van de G-standaard

18 december, 2020

De beroepsvereniging van apothekers KNMP adviseert huisartsen het softwaresysteem te controleren op volledige bewaking van de interactie tussen chinolonen en ijzer en op drie QT-tijd-interacties. Deze waarschuwing geldt alleen voor huisartsen die een HIS gebruiken dat voor de medicatiebewaking gebruik maakt van de G-Standaard.